Şirket aktifine kayıtlı taşıtların artık şirket ile ilişkisi olmayan kişilere verilmemesi gerekiyor. Nedeni ise SGK’nın 2015/25 sayılı Kayıt Dışı İstihdam ile Mücadele Genelgesi.
Genelge ile Sosyal Güvenlik Kurumu, kayıt dışı istihdamın önlenmesi amacı ile diğer kamu idareleri, bankalar, aracı kurumlar, oda, borsa, birlik ve meslek kuruluşlarından bilgi ve belgeler istemektedir. Bu kapsamda daha önce çıkarılan yönetmelik ile süreklilik arz eden bilgi ve belgelerin bankalardan doğrudan, kamu idarelerinden ise protokoller kapsamında alınması öngörülmüştür.
KADİM (Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele) servislerince yürütülecek projede kurumlardan gelen bilgiler, SGK’nın sistemdeki bilgileri ile sigortalılık ve kayıt dışı işyeri kapsamında sorgulanacak, sorgulama sonucuna göre işlem yapılacaktır.
SGK’ya bildirim yapacak kurumlardan bir tanesi de Emniyet Genel Müdürlüğü’dür. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan trafik denetimleri sonucu, trafik ceza tutanağı düzenlenerek sürücüye elden tebliğ edilen ve şirket aracı olan araçların plakası, sürücünün adı ve soyadı, T.C. Kimlik Numarası, cezanın düzenlendiği yer, il, ilçe ve tarih bilgileri elektronik ortamda SGK’ya gönderilecek ve SGK’ca gerekli sorgulamalar yapılacaktır. Şayet şirket aracını kullanırken trafik cezasına maruz kalan kişi şirkette ortak veya sigortalı değil ise; ilgili şirketten bilgi istenecek ve sonucuna göre işlem yapılacaktır.
Söz konusu Genelge’de SGK tarafından istenen bazı bilgi isteme talepleri aşağıdaki gibidir:
* Maaş ödemesi bankalar aracılığıyla yapılan kişilere ait bilgiler, bankalarca SGK’ya bildirilecektir. SGK’ca kişiler için bildirilen hizmetler ve prime esas kazançların incelenerek eksik bildirim yapılıp yapılmadığı hususları araştırılacaktır. Aynı şekilde çalışanların kredi kullanması için bankaya verilen ücret bordroları da SGK’ya bildirilecektir.
* Belediye zabıtalarınca düzenlenen ve istihdama yönelik bilgiler içeren tutanaklarda yer alan çalışan bilgilerinin ve işyeri bilgilerinin belediyeler tarafından SGK’ya gönderilmesi istenmektedir.
* Belediye sınırları içinde kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları, özel halk otobüsü, ticari taksi, minibüs ve taksi dolmuş işletenlerin araçlarında çalışanların bilgileri SGK tarafından belediyelerden istenecektir.
* Muhtasar beyannameler için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın veri tabanı ile SGK arasında otomasyon sağlanması öngörülmektedir. Bu sayede beyannamede yer alan gelir vergisi matrahı ve sigorta primine esas kazancında ki farklılıklar ile bildirilen kişi sayısındaki farklılıklar kontrol edilecektir.
* Sağlık Bakanlığınca, özel hastanelerde çalışan ve Sağlık Kuruluşları Yönetim Sistemine kaydedilen kişilerin, kimlik bilgileri ve çalışılan yerin unvanı, açık adresi bilgileri ile ücreti ve işe başlama tarihini içeren bilgi ve/veya belgelerin tamamı Sağlık Bakanlığı tarafından SGK’ya bildirilmesi istenmektedir.
* E-esnaf ve sanatkârlar veri tabanına kayıtlı esnaf ve sanatkarlar ile gelir vergisinden muaf olanlar, esnaf ve sanatkar siciline tescil ve terkin kayıtlarına ve üyeliklerine ait bilgi ve belgeler de SGK tarafından istenecektir.
* Turizm Bakanlığı veya Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğince gerçekleştirilen denetimlerde veya seyahat acentası işletme belgesi başvurusu ekindeki belgelere istinaden seyahat acentası işyerlerinde çalıştıkları tespit edilen kişilerin kimlik ve varsa ücret bilgileri SGK’ya gönderilecektir.
Kaynak: www.MuhasebeTR.com